МІНЛИВІСТЬ ОСНОВНИХ ТА ДРУГОРЯДНИХ ОЗНАК ПОШИРЕНИХ СОРТІВ ФУНДУКА В ЗАКАРПАТТІ

Ключові слова: фундук, сорт, морозостійкість, продуктивність, морфо-біологічні ознаки.

Анотація

Обсяги світового ринку фундука продовжують зростати. Багато країн планують збільшити площі насаджень цього горіха. На території України починають з’являтися фундукові сади. Ця рослина дає щедрі врожаї, її нескладно вирощувати, а самі горіхи поживні й довго зберігаються. Світовими лідерами з вирощування фундука є Туреччина й Італія. В Україні наразі більше роблять бізнес на продажі саджанців. Дуже важливий вибір місця для закладання товарних плантацій. Треба уникати ділянок на пагорбах через небезпеку морозних вітрів узимку. Також не варто робити сад у долинах та низинах. А ось на рівнинних ділянках насадження витримують сильні морози під час суворих зим. За нормальних умов фундуковий сад починає масово родити за 5–6 років. З одного гектара можна зібрати 3–4 тонни сировини, якщо правильно підготувати землю та доглядати за садом. Більшість фундукових садів в Україні молоді. Основним споживачем фундука є кондитерська промисловість, а отже динаміка виробництва кондитерських виробів обумовлює зміну попиту на фундук, особливо це стосується шоколаду з додаванням горіхів, шоколадних цукерок, тортів, тістечок, печива та вафель. Динаміка зміни цін на фундук в Україні залежать від врожаю, геополітичної ситуації і економічної політики постачальника. Ціна цього горіха в Україні вища, ніж у країн-експортерів, тож вигідніше реалізувати всередині країни. Раніше виробники продавали його переважно у свіжому вигляді. А сьогодні почали будувати на базі господарств підприємства, які будуть скуповувати або надавати послуги з перероблення продукції. При аналізі 54 основних та другорядних ознак встановлено основні, які беруть безпосередню участь у формуванні продуктивності. За цими ознаками наведена оцінка сортів фундука, що свідчить про важливість прояву їх як господарсько-корисних ознак при формуванні продуктивності. Серед мінливих ознак прояву на сортах фундука відмічено кількість сережок на квітконосі, яка загалом становила від 1 до 5 шт., крайні показники (12–15 шт.) траплялися не часто, на цей факт звертали особливу увагу і надалі фіксували мінливі інші ознаки (формування аномальної величини кластера горішків, подвоєння горішка, величина листка, товщина жилкування, опушеність, відростання товстих жирових пагонів, на яких надалі формувались генеративні бруньки, здатність до пагоноутворення).

Посилання

1. Балабак О. А. Еколого-біологічні особливості росту, розвитку та розмноження фундука (Corylus domestica Kosenko et Opalko) / Екологія – шляхи гармонізації відносин природи та суспільства: зб. матеріалів доп. IV Міжвузівської наук.- практ. конф. Умань: УНУС, 2014. С. 54–55.
2. Fattahi R. Influence of different pollen sources on nut and kernel characteristics of hazelnut. Scientia Horticulturae. 2014.Vol. 173. P. 15–19.
3. Косенко І. С. Фундук: Прикладна генетика, селекція, технологія розмноження і виробництва: навчальний посібник. Київ : Наукова думка, 2008. 256 с.
4. Косенко І. С. Новий сорт фундука (Corylus domestica Kos. et Opal.) Софіївський 15. Інтродукція рослин, збереження та збагачення біорізноманіття в ботанічних садах та дендропарках: зб. матеріалів доп. учасн. міжнарод. наук. конф. Київ : Фітосоціоцентр, 2015. С. 124–125.
5. Косенко І. С. Внутрішньовидова мінливість і формова різноманітність інтродукованих видів фундука в Україні. Вісник Наукові основи збереження біотичної різноманітності. Сер. Біологія. 2003. Вип. 5 С. 70–73.
6. Савіна О.І., Чекан Д.І., Цвігун Д.О. Особливості формування продуктивності інтродукованих сортів фундука в умовах Закарпаття. Міжвідомчий тематичний вісник Проблеми агропромислового комплексу Карпат. Сер. Агрономія. 2019. Вип. 27–28. С. 84–95.
7. Слюсарчук В. Є. Генетичний потенціал фундука в ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки». Лісівнича наука: витоки, сучасність, перспективи : зб. матеріалів доп. наук. конф. Харків : УкрНДІЛГА, 2010. С. 137–139.
8. Ткачук С.О. Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних, субтропічних та винограду на придатність до поширення в Україні (ПСП) / Київ: ДВТФСУ, 2014. 83 с.
Опубліковано
2023-07-05
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО