ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ У СТОЛОВИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ
Анотація
Вирощування винограду столового в регіоні має особливе господарське значення, що обумовлене господарсько-цінними харчовими і дієтичними властивостями столового винограду та продукції переробки. Мета. Метою було встановити особливості формування врожайності п’яти столових сортів винограду та визначити елементи структури врожайності та особливості формування кущів винограду столових сортів, провести аналіз впливу окремих елементів на товарну продуктивність. Методи: Використовували для дослідження сорти винограду столового Аркадія, Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий, Румейка. Насадження закладено за схемою садіння 3,5 × 1,5 м. Повторність трьохкратна. Ділянки розміщено послідовно, по десять облікових кущів. Вирощувався на краплинному зрошувані в підзонi Північного Степу України. Клiмат помiрно-континентальний, характеризується чiтко означеною посушливiстю. Результати. Протягом періоду активного росту та формування продуктивної лози проводили аналіз такого показника як довжина пагону для характеристики онтогенезу рослини. Вона поступово зростає навіть після настання товарного плодоношення. Значимим для продуктивності є два чинника більш швидке лінійне наростання вегетативної маси в онтогенезі на другий-третій рік культивації та відносне використання частки цієї маси для формування товарної продукції. Було встановлено відносне значення окремих ознак та їх вплив на врожайність з одиниці площі. Такі ознаки як довжина пагонів діаметр пагону, площа поперечного перерізу та його об’єм з вивчених морфометричних ознак суттєво не вплинули на врожайність. Середня довжина пагону та визріла частина грона вже були статистично достовірні в своєму впливі. Серед ознак, що безпосередньо відносяться до структури врожайності статистично значимо вплинули всі, але більше значення мали середня маса грона та продуктивність з куща. Саме вони обумовили перевищення за врожайністю трьох сортів Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий. Висновки. Суттєво підвищення продуктивності показали три з п’яти досліджених сортів, а саме Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий, що перевищили інші два сорти за такими ключовими показниками як довжина пагону (частково) та визріла частина грона з морфометричних та показники кількість грон, середня маса грона та продуктивність з куща. Переваги за продуктивністю обумовлені більш високими темпами росту та розвитку у цих сортів на другий-третій рік вирощування. В майбутньому планується провести аналіз продуктивності вирощуваних сортів в умовах закритого грунта та аналіз якості отриманої товарної продукції.
Посилання
2. Aroosa K., Sharma M. K., Nowsheen N., Rifat B., Sundouri A. S., Saba B., Kouser J. Impact of Fertilizer and Micronutrients Levels on Growth, Yield and Quality of Grape cv. Sahebi. Current Journal of Applied Science and Technology. 2018. 27(5). Р. 1–9.
3. Brataševec K., Sivilotti P., Vodopivec B. Soil and foliar fertilization affects mineral contents in Vitis vinifera L. cv. rebula leaves. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 2013. 13(3). Р. 122–128.
4. Conde A, Neves A, Breia R, Pimentel D, Dinis LT, Bernardo S, Correia CM, Cunha A, Gerós H, Moutinho- Pereira J. Kaolin particle film application stimulates photo assimilate synthesis and modifies the primary metabolite of grape leaves. Journal Plant Physiology. 2018. 223. Р. 47–56.
5. Souza C. R., Maroco J., Santos T. et al. Control of stomatal aperture and carbon uptake by deficit irrigation in two grapevine cultivars. Agriculture, Ecosystems and Environment. 2005. 106. Р. 261–274.
6. Šuklje K., Antalick G., Meeks C. Grapes to wine: the nexus between berry ripening, composition and wine style. Acta Horticulturae. 2017. 1188. P. 43–50.
7. Kameneva N., Тkachenko О. Influence of preparations Biolan and Vympel for the crop and quality of grapes and wine from varieties Aligote and Rkatsiteli. Songklanakarin Journal of Science and Technology. 2019. 41(2). Р. 254–258.
8. Williams P. J., Cynkar W., Francis L. Quantification of glycosides in grapes, juices, and wines through a determination of glycosyl glucose. Journal of agricultural and food chemistry. 1995. 43. P. 121–128.
9. Wong D. Berry Sensory Analysis. A common language for describing maturity. Vineyard and winery management. 2015. 2. P. 54–58.