СОРТИ ФУНДУКУ ЯК ДЖЕРЕЛО ОТРИМАННЯ ЦІННИХ ХАРЧОВИХ ЕЛЕМЕНТІВ В УМОВАХ ПІВНОЧІ СТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: фундук, сорт, харчова повноцінність, мікроелементи.

Анотація

У світі продовжується активний дискурс щодо питання забезпечення повноцінним харчуванням людства, перш за все з урахуванням потреб в деяких критично важливих мікроелемента (селен, цинк, кобальт, тощо) та вітамінах. Традиційні, широко розповсюджені сільськогосподарські культури не забезпечують надходження їх в необхідній кількості. Мета. Метою досліджень було показати цінність за окремими необхідними в харчуваннями корисними речовинами горіхів фундуку сортів, на основі котрих можливе створення промислових насаджень цієї культури (з метою інтродукції в зону нестійкого зволоження) для вирішення проблеми повноцінного харчування. Методи. Досліджували чотири сорти фундуку Барселонський, Каталонський, Косфорд, Галле на придатність до впровадження в промислові насадження на Півночі України. Визначення вмісту мінеральних речовин проводилося з використанням атомно-емісійного спектрометра з індуктивно-зв’язаною плазмою Agilent 5110 за інтенсивністю емісії світла з характерними довжинами хвиль. Результати. Таким чином за вмістом цінних органогенних елементів та мікроелементів відзначився сорт Косфорд (вміст кальцію, сірки, магнію, калію, молібдену, кобальту, марганцю, насичені жирних кислот та вітаміну Е, але з достовірно нижчим вмістом міді за всі інші сорти), другим є сорт Галле (вміст сірки, цинку, насичених жирних кислот, харчових волокон, вітамінів А та С), потім сорт Каталонський (вміст фосфору, цинку, марганцю, вітаміну С) і найгіршим комплексно сорт Барселонський (високий вміст міді та вітаміну С). Не знайдено суттєвої варіативності за вмістом вітаміну РР. Фактор генотипа був значущим в більшості випадків, тобто вміст усіх елементів крім вітаміну РР, котрий не варіював в залежності від сорту. Кліматичні умови значимо не вплинули, за виключенням вмісту калію. Посадки сорту Косфорд з компенсацією за рахунок додаткових посадок сорту Галле слід визначити більш перспективним поєднанням. Жоден сорт не забезпечую харчової повноцінності в комплексі. Висновки. За підсумком можна відзначити найбільш вдалим за комплексним вмістом речовин, цінних для харчового раціону людини сорт Косфорд, органічно доповнює йото сорт Галле. Вирощування сорту Каталонський з огляді на формування високого рівня харчової цінності фундуку під питанням, вирощування сорту Барселонський недоцільне.

Посилання

1. Aydemirm B., Yılgın Y. (2022). Investigation of Torrefaction and Combustion Behavior of Hazelnut Shell. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 12(1), 51–65. https://doi.org/10.31466/kfbd.974829
2. Bodaghabadi M.B., Faskhodi A.A., Salehi M.H., Hosseinifard S.J., Heydari M. (2019). Soil suitability analysis and evaluation of pistachio orchard farming, using canonical multivariate analysis. Scientia Horticulturae, 246, 528–534. https://doi.org/10.1016/j. scienta.2018.10.069
3. Calà E., Fracchia A., Robotti E., Gulino F., Gullo F., Oddone M., Massacane M., Cordone G., Aceto, M. (2022). On the Traceability of the Hazelnut Production Chain by Means of Trace Elements. Molecules, 27, 3854. https://doi.org/10.3390/molecules27123854
4. Campa N.A., Rodríguez M.R, Suárez V.B., Ferreira, J.J. (2021). Variation of Morphological, Agronomic and Chemical Composition Traits of Local Hazelnuts Collected in Northern Spain. Frontiers Plant Science, 12, 659510. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.659510
5. Črepinšek Z., Stampar F., Kajfež-Bogataj L., Solar A. (2011). The response of Corylus avellana L. phenology to rising temperature in north-eastern Slovenia. International Journal of Biometeorology, 56, 681–694. https://doi.org/10.1007/s00484-011-0469-7
6. Romero-Aroca, A., Rovira, M., Cristofori, V. Silvestri, C. (2021). Hazelnut Kernel Size and Industrial Aptitude. Agriculture, 11, 1115. https://doi.org/10.3390/ agriculture11111115
7. Valeriano, T., Fischer, K., Ginaldi, F., Giustarini, L., Castello, G. Bregaglio, S. (2022). Rotten Hazelnuts Prediction via Simulation Modeling—A Case Study on the Turkish Hazelnut Sector. Frontier Plant Science, 13, 766493. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.766493
8. Wani, I.A., Ayoub, A., Bhat, N.A., Dar, A.H. Gull, A. (2020) Hazelnut. In: Nayik, G.A., Gull, A. (eds) Antioxidants in Vegetables and Nuts – Properties and Health Benefits. Springer, Singapore, 559–572. https://doi.org/10.1007/ 978-981-15-7470-2_29
9. Yao, Q., Mehlenbacher, S.A. (2008) Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119, 369–381. https://doi.org/10.1046/j.1439-0523.2000.00524.x
Опубліковано
2023-04-28
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО