Вплив кліматичних змін на формування продуктивності посівів кукурудзи на зелений корм в Центральному Лісостепу України
Анотація
Мета дослідження полягала в оцінці можливого впливу кліматичних змін на формування продуктивності посівів кукурудзи на зелену масу в умовах Центрального Лісостепу України. Методи. В роботі проводиться порівняння прогнозованих даних з минулими, зокрема, середніми багаторічними величинами за базовий період. У даному дослідженні за базовий береться період з 1991 по 2020 роки. Для оцінки впливу можливих змін клімату було використано сценарій RCP 6.0 (репрезентативні траєкторії концентрації), який є сценарієм стабілізації та на сьогодні вважається найбільш реалістичною можливістю та сценарій RCP 6.0+СО2, що враховує збільшення СО2 на 30%. Результати. У результаті поведеного дослідження встановлено, що період вегетації кукурудзи для отримання зеленої маси за умовами змін клімату скоротиться на 11 днів, що призведе до скорочення тривалості міжфазних періодів, особливо міжфазного періоду викидання волоті – молочна стиглість. При цьому очікується збільшення середньої температури повітря в середньому за період на 1°С, а у період викидання волоті – молочна стиглість на 2,5°С. Збільшення кількості опадів у порівнянні з базовими умовам, очікується тільки в період сівба-сходи – до 60%. В цілому за період вегетації очікується зменшення кількості опадів на 12%. За сценарними даними (RCP6.0) очікується зменшення значення максимальної площі листкової поверхні на 10% у порівнянні з базовими даними, як результат – зменшення врожаю на 16%. Але за рахунок збільшення СО2 на 30% можна очікувати збільшення значення максимальної площі листкової поверхні на 6% у порівнянні з базовими даними,що може призвести до зменшення врожаю лише на 4%. Висновки. На основі сценарію зміни клімату (упродовж 2021–2050 рр.) та динамічної моделі формування врожаю зеленої маси кукурудзи встановлено, що вегетаційний період цієї культури буде проходити на фоні значно підвищених температур, особливо наприкінці періоду вегетації. Збільшення кількості опадів у порівнянні з базовими умовам, очікується тільки на початку вегетації. Збільшення температури повітря під час вегетації призведе до скорочення міжфазних періодів та періоду вегетації в цілому на 10%, що в свою чергу може призвести до зменшення врожайності.
Посилання
Костюкєвич Т. К., Данілова Н. В., Мартинова М. С., Бондар О. Г. Оцінка агрокліматичних умов фор-
мування вегетативної маси кукурудзи на зелений корм в умовах Тернопільської області. Science and society: trends of interaction : collective monograph. Sherman Oaks, California. 2023. Р. 9-19. doi:
51587/9798-9866-95945-2023-012-9-19.
Climate Smart Agriculture. URL: https://www.fao.org/policy-support/policy-themes/climate-smartagriculture/
en/
Польовий А. М., Костюкєвич Т. К., Толмачова А. В., Барсукова О. А. Вплив кліматичних змін на фор-
мування продуктивності кукурудзи в Західному Лісостепу України. Вісник аграрної науки
Причорномор’я. Миколаїв, 2021. № 1(109). С. 29-34.doi: 10.31521/2313-092X/2021-1(109)-4
Костюкєвич Т. К., Корень В. В. Оцінка мінливості врожайності зеленої маси кукурудзи в Житомирській
області. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції молодих учених і науково-педагогічних працівників, м. Умань, 24 травня 2023 р. Умань: ВПЦ «Візаві», 2023. С. 33-35. URL: http://eprints.library.
odeku.edu.ua/id/eprint/11737
Костюкєвич Т. К., Адаменко Т. І. Вплив змін клімату на продуційний процес кукурудзи.Кліматичні зміни та їх вплив на сфери економіки України : колективна монографія / за ред. С. М. Степаненко, А.М. Польового. Одеса : Видавництво «ТЕС», 2015. С. 369-380.
Зімароєва А. А. Оцінка впливу змін клімату на продуктивність кукурудзи в межах Поліської
та Лісостепової зон України. Наукові горизонти. Житомир, 2019. № 22(11). С. 113-120. doi:10.33249/2663-2144-2019-84-11-113-120.
Кліматичні ризики функціонування галузей економіки України в умовах зміни клімату: колективна монографія / за ред. С. М. Степаненка, А. М. Польового. Одеса: ТЕС. 2018. 548 с.
Ozturk I., Kristensen I. S., Baby S. Sensitivity of silagemaize to climate change in Denmark: A productivity
analysis using impact response surface. European Journal of Agronomy. 2018. Vol. 98. P. 55-64. doi:
1016/j.eja.2018.05.007
Dahri S. H., Shaikh I. A., Talpur М. А., Mangrio М. А. er al. Modelling the impacts of climate change on the
sustainability of rainfed and irrigated maize in Pakistan. Agricultural Water Management. Vol. 296, 2024. Р. 1-15.
doi: 10.1016/j.agwat.2024.10879410. Sharma V., Irmak A., Kabenge I., Irmak S. Application
of GIS and geographically weighted regression to evaluate the spatial non-stationarity relationships
between precipitation vs. irrigated and rainfed maize and soybean yields. Transactions of the ASABE. 2011.
Vol. 54(3). Р. 953-972.
Climate change: How do we know? NASA Global Climate Change and Global Warming: Vital Signs of the
Planet, accessed June 13, 2018. URL: https://climate. nasa.gov/evidence/
Польовий А. М. Базова модель оцінки агрокліматичних ресурсів формування продуктивності сільсько-
господарських культур. Метеорологія, кліматологія та гідрологія. Одесса, 2004. Вип. 48. С. 195-205.
Xiao D., Tao F. Contributions of Cultivar Shift, Management Practice and Climate Change to Maize Yield in North China Plain in 1981-2009. International Journal of Biometeorology. 2016 Vol. 60. Р. 1111-1122.
doi: 10.1007/s00484-015-1104-9.
Parkes B., Sultan B., Ciais P. The Impact of Future Climate Change and Potential Adaptation Methods on
Maize Yields in West Africa. Climatic Change. 2018. Vol.
Р. 205-217. URL: doi: 10.1007/s10584-018-2290-3.
Araya A., Hoogenboom G., Luedeling E., Hadgu K. M., Kisekka I. Assessment of Maize Growth and Yield
Using Crop Models under Present and Future Climate in Southwestern Ethiopia. Agricultural and Forest
Meteorology. 2015. Vol. 214. Р. 252-265. doi: 10.1016/j. agrformet.2015.08.259.