ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ФОНУ ЖИВЛЕННЯ НА УРОЖАЙНІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ ГІСОПУ ЛІКАРСЬКОГО
Анотація
Мета. Оцінити вплив сортових особливостей та фонів мінерального живлення на ріст, розвиток та врожайність зеленої маси гісопу лікарського з метою розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо оптимізації технології його вирощування. Методика досліджень. На полях ННПЦ Миколаївського національного аграрного університету у період з 2022 по 2024 рр. проведено експериментальні дослідження щодо застосування органо-мінерального добрива та біопрепарату під час вирощування сортів гісопу лікарського в умовах природного зволоження. Результати. Сорт Маркіз показав незмінно найвищу продуктивність протягом усього періоду дослідження. Спостерігалася значна варіативність урожайності, починаючи з 3,05 т/га (контрольний показник першого року) і досягаючи піку в 6,61 т/га (другий рік, за умови застосування Biochar Aktive + Граундфікс®). Хоча у третьому році відбулося певне зниження врожайності, сорт Маркіз все одно зберіг лідерство за цим показником у порівнянні з іншими досліджуваними сортами. Дослідження продемонстрували позитивний вплив мінерального живлення на врожайність зеленої маси гісопу лікарського у всіх досліджуваних сортах та роках. Внесення препарату Граундфікс® призводило до збільшення врожайності на 10-20% у порівнянні з контрольними ділянками. Застосування Biochar Aktive виявилось ще ефективнішим, підвищуючи урожайність на 20-30% порівняно з контролем. Висновок. Сорт є одним із ключових факторів, що визначають врожайність зеленої маси гісопу лікарського. Найвищі показники врожайності були зафіксовані при комбінованому внесенні Biochar Aktive та Граундфікс®, що зумовлювало збільшення врожаю на 40-60% відносно контрольного варіанту. Зокрема, у сорту Маркіз на другий рік вегетації врожайність досягла 6,61 т/га, майже вдвічі перевищивши показник контролю (3,98 т/га). З огляду на отримані результати, для забезпечення стабільно високих урожаїв зеленої маси гісопу лікарського рекомендовано вирощувати сорт Маркіз та застосовувати комплексне мінеральне живлення з використанням Biochar Aktive та Граундфікс®.
Посилання
2. Коваленко О., Абрамова В., Андрійченко Л. Продуктивності гісопу лікарського за умов краплинного зрошення в південному в степу України. Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво : матеріали міжнар. наук.-пр- акт. конф., (м. Миколаїв, 17-19 жовтня 2018 р.). Миколаїв : МНАУ, 2018. С. 7-9. URL: https://dspace. mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9054
3. Salachna P. Depolymerised sodium alginate as a eco-friendly biostimulant for improving herb yield and nutrient accumulation in hyssop. Journal of ecological engineering. 2023. Vol. 24, no. 9. P. 105–111. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/168553
4. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні / за ред. С. О. Ткачик. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 129 с. URL: https://sops.gov.ua/ uploads/page/5b7e660408703.pdf
5. Some agronomic characteristics and essential oil composition of Hyssop (Hyssopus officinalis L.) under cultivation conditions / S. Kizil et al. Acta scientiarum polonorum. Hortorum cultus. 2016. Vol. 15, no. 6. URL: https://czasopisma.up.lublin.pl/asphc/article/view/ 2524/1781.
6. Judžentienė A. Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. 2016. P. 471–479. URL: https://doi.org/10.1016/b978-0- 12-416641-7.00053-5
7. Quantity and quality of hyssop (Hyssopus officinalis L.) affected by precision harvesting / Saebi A., Minaei S., Mahdavian A. R., Ebadi M.-T. International Journal of Horticultural Science and Technology. 2020. DOI: https://doi.org/10.22059/ijhst.2020.298266.346.