ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ФОНУ ЖИВЛЕННЯ НА УРОЖАЙНІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ ГІСОПУ ЛІКАРСЬКОГО

Ключові слова: гісоп лікарський, фон живлення, зелена маса, сорт, рослинна сировина.

Анотація

Мета. Оцінити вплив сортових особливостей та фонів мінерального живлення на ріст, розвиток та врожайність зеленої маси гісопу лікарського з метою розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо оптимізації технології його вирощування. Методика досліджень. На полях ННПЦ Миколаївського національного аграрного університету у період з 2022 по 2024 рр. проведено експериментальні дослідження щодо застосування органо-мінерального добрива та біопрепарату під час вирощування сортів гісопу лікарського в умовах природного зволоження. Результати. Сорт Маркіз показав незмінно найвищу продуктивність протягом усього періоду дослідження. Спостерігалася значна варіативність урожайності, починаючи з 3,05 т/га (контрольний показник першого року) і досягаючи піку в 6,61 т/га (другий рік, за умови застосування Biochar Aktive + Граундфікс®). Хоча у третьому році відбулося певне зниження врожайності, сорт Маркіз все одно зберіг лідерство за цим показником у порівнянні з іншими досліджуваними сортами. Дослідження продемонстрували позитивний вплив мінерального живлення на врожайність зеленої маси гісопу лікарського у всіх досліджуваних сортах та роках. Внесення препарату Граундфікс® призводило до збільшення врожайності на 10-20% у порівнянні з контрольними ділянками. Застосування Biochar Aktive виявилось ще ефективнішим, підвищуючи урожайність на 20-30% порівняно з контролем. Висновок. Сорт є одним із ключових факторів, що визначають врожайність зеленої маси гісопу лікарського. Найвищі показники врожайності були зафіксовані при комбінованому внесенні Biochar Aktive та Граундфікс®, що зумовлювало збільшення врожаю на 40-60% відносно контрольного варіанту. Зокрема, у сорту Маркіз на другий рік вегетації врожайність досягла 6,61 т/га, майже вдвічі перевищивши показник контролю (3,98 т/га). З огляду на отримані результати, для забезпечення стабільно високих урожаїв зеленої маси гісопу лікарського рекомендовано вирощувати сорт Маркіз та застосовувати комплексне мінеральне живлення з використанням Biochar Aktive та Граундфікс®.

Посилання

1. Коваленко О. А. Елементи живлення гісопу лікарського за краплинного зрошення на Півдні України. Аграрні інновації. 2022. Вип. 14. P. 51–59. URL: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.14.8
2. Коваленко О., Абрамова В., Андрійченко Л. Продуктивності гісопу лікарського за умов краплинного зрошення в південному в степу України. Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво : матеріали міжнар. наук.-пр- акт. конф., (м. Миколаїв, 17-19 жовтня 2018 р.). Миколаїв : МНАУ, 2018. С. 7-9. URL: https://dspace. mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9054
3. Salachna P. Depolymerised sodium alginate as a eco-friendly biostimulant for improving herb yield and nutrient accumulation in hyssop. Journal of ecological engineering. 2023. Vol. 24, no. 9. P. 105–111. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/168553
4. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні / за ред. С. О. Ткачик. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 129 с. URL: https://sops.gov.ua/ uploads/page/5b7e660408703.pdf
5. Some agronomic characteristics and essential oil composition of Hyssop (Hyssopus officinalis L.) under cultivation conditions / S. Kizil et al. Acta scientiarum polonorum. Hortorum cultus. 2016. Vol. 15, no. 6. URL: https://czasopisma.up.lublin.pl/asphc/article/view/ 2524/1781.
6. Judžentienė A. Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. 2016. P. 471–479. URL: https://doi.org/10.1016/b978-0- 12-416641-7.00053-5
7. Quantity and quality of hyssop (Hyssopus officinalis L.) affected by precision harvesting / Saebi A., Minaei S., Mahdavian A. R., Ebadi M.-T. International Journal of Horticultural Science and Technology. 2020. DOI: https://doi.org/10.22059/ijhst.2020.298266.346.
Опубліковано
2025-03-25
Розділ
СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО