Реалізація потенціалу продуктивностістолового винограду під впливом зрошення та живлення в умовах півдня Одеської області

  • І.О. Іщенко Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Одеського державного аграрного університету https://orcid.org/0000-0003-0255-4843
Ключові слова: виноград, зрошення, удобрення, якість ягід, урожай

Анотація

Мета статті полягає у висвітленні результатів проведених досліджень з виявлення та вивчення впливу зрошення й додаткового позакореневого мінерального живлення на розвиток біометричних показників кущів, диференціацію суцвіть, продуктивність та вихід товарного врожаю столових сортів винограду в умовах півдня Одеської області. Методика дослідження. Дослід закладено на столових сортах винограду раннього терміну дозрівання Аркадія та Рошфор щеплених на підщепі R x R 101-14, розміщених за схемою садіння 3,0 х 1,5 м, форма кущів – двосторонній горизонтальний кордон, шпалера вертикальна, одноплощинна. Підживлення проводили перед цвітінням та при досягнені ягоди розміру горошини згідно варіантів досліду. Досліди закладено згідно методики прийнятої у виноградарстві з відповідними обліками, аналізами та спостереженнями. Основні показники оброблені статистично. Місце проведення досліджень Болградський район Одеської області. Результати. Дослідженнями встановлено, що вплив зрошення на півдні Одеської області є одним з найбільших чинників впливу на ріст і розвиток винограду, оскільки даний регіон відзначається недостатнім зволоженням і тривалими періодами посухи, а прибавка від зрошення, як за біометричними показниками розвитку кущів (розвиток листового апарату та однорічного приросту), так і показниками продуктивності (кількість грон, маса грона, урожай з куща тощо) становить в середньому від 40 до 50% в залежності від умов року, а частка впливу на урожайність та загальний розвиток кущів від використання добрив 10-15 %. Висновок. Застосування крапельного зрошення з підживленням комплексними добривами NOVALON значно підвищує врожайність та якість винограду Аркадія та Рошфор на півдні України. Рекомендовано застосовувати комбінацію NOVALON 19-19-19+2MgO та NOVALON 03-07-37+2MgO для досягнення найкращих результатів.

Посилання

1. Петренко А.І., Назаренко М.М. Особливості формування врожайності у столових сортів винограду. Аграрні інновації. 2023. Вип. 18. С. 211-215. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.18.29
2. Ishchenko I., Savchuk Yu., Petrenko S., Malaschuk O., Taranenko O. The Integrated Approaches to the Productivity Management of the Grape Plantations of Different Ages. Scientific Horizons. 2021. № 24(4). Рр. 63-71. https://doi.org/10.48077/scihor.24(4).2021.63-71
3. Mancha L. A., Uriarte D., Prieto M. d. H. Characterization of the Transpiration of a Vineyard under Different Irrigation Strategies Using Sap Flow Sensors. Water. 2021. № 13(20). Р. 2867. https://doi.org/10.3390/w13202867
4. Yursunova S., Abduvaliyeva M. The effect of organic fertilizers to grape varieties. Interpretation and Researches. 2023. № 1(18). https://interpretationandresearches.uz/index.php/iar/article/view/1546
5. Березовська С. П. Підвищення якості винограду шляхом оперативного управління його водним режимом при мікрозрошенні: автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.01.08. Ялта, 2000. 18 с.
6. Зеленченко Ю. О., Іщенко І. О., Хреновськов Е. І. Вплив хелатних добрив та стимуляторів росту на продуктивність винограду сорту Мерло. Виноградництво та виноробство. 2011. Т. 41, ч. 2. С. 34 – 36.
7. Іщенко І. О. Продуктивність виноградних насаджень при застосуванні різних способів поливу в екстремальних метеорологічних умовах вирощування. Органічне землеробство – розумний підхід до стабільних врожаїв: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., (м. Одеса, 22 квітня 2021 р.). Одеса, 2021. С. 80-81. URL: http://lib.osau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/3799/1/%d0%86%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%20%d0%86.pdf
8. Іщенко І.О., Кожухаренко В.О. Плодоносність столових сортів винограду при ґрунтовому крапельному зрошенні та живленні поліфідами в умовах Одеської області. Аграрний вісник Причорномор`я. Біологічні та сільськогосподарські науки. 2012. Вип. 61. С. 95-100.
9. Іщенко І.О., Хреновськов Е.І. Підвищення продуктивності виноградних насаджень різного віку на основі комплексу агрозаходів: монографія. Ананьїв: МПП «Ананьївська друкарня», 2010. 166 с.
10. Методичні рекомендації з агротехнічних досліджень у виноградарстві України / за редакцією А.М. Авіздба. Ялта, Інститут винограду і вина «Магарач», УААН, 2004. 263 с.
11. Тараненко О.Г., Іщенко І.О., Каменева Н.В. Застосування біопрепаратів для підвищення урожаю та якості винограду сорту Ркацителі. Аграрний вісник Причорномор’я. 2019. Вип. 92. С. 19-22. URL: https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/article/view/18
12. Виноград. Прогресивні технології в сучасному виноградарстві / Хургін Ю., Микитенко С., Баранець Л., Реп’яшник В. Житомир: ПП «Рута». 2021. 348 с.
13. Шевченко І.В., Минкін М.В., Минкіна Г.О. Режими краплинного зрошення винограду та їх ефективність. Збірник наукових праць «Агробіологія». 2021. № 2. С. 183–192. https://agrobiologiya.btsau.edu.ua/en/content/grapes-drip-irrigation-regimes-and-theirefciency
14. Шевченко І.В., Поляков В.І. Прогресивна технологія вирощування винограду в умовах зрошення: монографія. Одеса: ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», 2007. 157 с.
15. Штірбу А.В. Працюємо на винограднику в умовах посухи. 2021. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/1027-pratsyuyemo-na-vinogradniku-vumovah-posuhi (дата звернення 25.12.2024).
Опубліковано
2025-03-25
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО