Дослідження впливу складу компосту на його здатність покращувати якість ґрунтів

Ключові слова: деокуповані території, кавова гуща, фітотоксичність, рН компосту, клад відходів для компосту, харчові відходи

Анотація

Відновлення сталого та стійкого життя громадян на деокупованих територіях є важливим соціально-економічним завданням. Добробут малих домогосподарств в сільській місцевості залежить від врожаю, який вони можуть отримати на своїх сільськогосподарських ділянках. На врожай напряму впливає якість ґрунтів, яка суттєво погіршилась в наслідок активних бойових дій під час окупації та деокупації. Мета. Дослідити вплив складу компосту, утвореного в умовах обмежених ресурсів, на його здатність покращувати якість ґрунтів. Методи. Польові для відбору зразків ґрунту згідно ДСТУ ISO 10381–6:2015. Натурні для формування компосту. Електрометричний метод для визначення рН водної витяжки компосту. Якість ґрунтів оцінювали за розвитком рослин згідно методу визначення фітотоксичність ґрунтів за ДСТУ ISO 11269–2:2002. Результати. Проведені дослідження показали, що найефективнішим компостом з тих, що були утворені, є компост з 50 % вмістом харчових відходів. Наявність гною у складі компосту також підвищує якість ґрунтів, однак в умовах відновлення життя на деокупованих територіях доступ до гною обмежений. Визначено рН компостів різного складу та доведено, що внесення кавової гущі у компост у кількості більше за 10 % нега-тивно впливає на здатність останніх покращувати якість ґрунтів. Це в свою чергу пов’язано з кислими властивостями як самої кавової гущі, так й її екстрактів, які утворюються під час взаємодії гущі з атмосферними осадами. Для чорноземів показано не значне падіння якості ґрунтів у перший рік протікання бойових дій, адже довжина наземної частини тест-рослин майже збігається з довжиною контрольного зразку. Висновки. Проведені дослідження показали ефективність внесення компосту, який не містять гною або містять його у незначній кількості в умовах необхідності покращення якості ґрунтів на деокупованих територіях. Доведено, що внесення компосту у чорноземні зразки, які не оброблялись 1 рік, негативно впливає на схожість насіння. Перед прийняттям рішення про внесення компосту у ґрунти необхідно проводити найпростіші дослідження поточного стану ґрунтів, для чого можна використовувати метод фітотоксичності. Доцільно обирати не тільки тест-рослини згідно ДСТУ, а також ті сільсько- господарські рослини, які плануються до висадки.

Посилання

1. Технологічні особливості застосування різних видів вермибіоти та їх впив на процес компостування / С.В. Журавель та інш. Sciences of Europe.
2021. № 80. С. 3–6.
2. Буткова П. В. Використання косубстратів при компостуванні ТПВ. Біотехнологія ХХІ століття:матеріали ХVІ Всеукр. наук. – практ. конф., 3
червня 2022р. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. С. 122–123.
3. Накемпій О. К. Технологія поводження з відходами в готельно-ресторанному комплексі. Харчові технології та готельно-ресторанний бізнес: інновції й сучасні перспективи розвитку : матеріали Ювілейної наук.-практ. конф. з міжнародною участю студентів, аспірантів та молодих вчених, 29 квітня2020 р. Київ : ККІБП, 2020. С. 82–86.
4. Бондаренко Л. Ю., Стручаєв М. І., Вершков О. О., Філіпов Д. О. Підвищення ефективності використання відходів плодової деревини. Праці Таврійського
державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Мелітополь: ТДАТУ, 2021.
Вип. 21. т.1. С. 74–83.
5. Маліченко В. В. Аналіз сучасного досвіду використання відходів кави в Україні. Молодь: наука та інновації: Матеріали ХІ Міжнар. наук.-техн. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених, 22–24 листопада 2023 р. Дніпро : НТУ «ДП», 2023.Том 1. С. 303–304.
6. ДСТУ ISO 10381–6:2015. Якість ґрунту. Відбирання проб. Частина 6: Настанови з відбирання, обро-
блення та зберігання ґрунту в анаеробних умовах лабораторного оцінювання мікробіологічних процесів, біомаси та різноманіття. Чинний від 2016–04–01.
Київ: Держспоживстандарт України, 2017. 12 с. (Національний стандарт України).
7. ДСТУ ІSО 11269–2:2002. Якість ґрунту. Визначення дії забруднювачів на флору ґрунту. Частина 2. Впливхімічних речовин на проростання та ріст вищих рослин. Чинний від 2003–10–01. Київ: Держстандарт України. 14 с. (Національний стандарт України).
8. Воробець М.М., Сема О.В., Сачко А.В. Стандартизація, сертифікація, метрологія та упраління якістю : методрекомендації до лабораторних
робіт. Чернівці, 2021. 32 с.
9. Атлас 50-річного моніторингу комплексної оцінки родючості ґрунтів Харківської області (1966–2015 рр.) / Гринченко Т.О., Винник О.Ф., Балюк С.А. та ін.; за ред Гринченка Т.О. Харків, 2018. 248 с.
10. Наукові основи систем землеробства / С. П. Танчик, О. А. Цюк, Л. В. Центило. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2015. 314 с.
Опубліковано
2024-08-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО