Реалізація генетично обумовленої продуктивності суниці в умовах закритого грунту

Ключові слова: суниця, сорт, врожайність, технологічна якість, закритий грунт

Анотація

Підвищення виробництва плодово-ягідної продукції є важливим завданням для інтенсифікації розвитку сільського господарства. Суниця садова грає ключову роль у цьому процесі через харчові цінності та високу врожайність. Мета. Встановлення особливостей формування врожайності нових сортів суниці садової та елементів її компонентів, вивчення характеристик перебігу онтогенезу в залежності від сортової компоненти в умовах закритого ґрунту. Методи: Використовували для посадки наступні сорти суниці Джолі, Ліноза, Аллегро, Геркулес. Дослідження проводили на базі ТОВ «Агромаг» Новомосковського району Дніпропетровської області. Схема садіння 0,25 × 0,7 × 0,5 м. Посадку проводили в закритому грунті, на крапельному поливі (поливна норма – 50–80 м3/га). Морфометричні параметри визначали за загальноприйнятими методиками. Повторність досліду трьохкратна. Ділянки розміщено послідовно, по сорок облікових кущів. Результати. В умовах закритого ґрунту різниця між сортами суттєво знижувалася, єдиним значимим моментом була перевага сорту Геркулес над сортом Ліноза. При попарному порівнянні вже на перший рік достовірно за показниками кількість ріжків та квітконосів негативно виділився сорт Ліноза, інші сорти його переважали, але без різниці між собою. Сорт Геркулес статистично достовірно був кращим за кількістю квіток на квітконосі відрізнявся, потім сорт Джолі, вони обидва були кращими за кількістю зав’язей на кущ. Факторний аналіз даних ознак показав статистично достовірну мінливість по сортах за показниками компонентів врожайності, сорти Джолі та Геркулес мали вищі показники. За ознакою врожайності домінували серед інших сорти Джолі та Геркулес. За виходом продукції товарної продукції усіх сортів суниці в цілому відповідали стандартам. Для підвищення врожайності мали значення ознаки кількість ягід з кущу та середня вага ягоди. Висновки. Перевагу за врожайністю показали сорти Джолі та Геркулес, між котрими не було суттєвої різниці. Практично-цінними ознаками, що вагомо вплинули на формування вищої продуктивності були параметри морфогенезу інтегративно, кількість ягід з куща, середня вага ягоди. Підтверджена висока генетично-обумовлена мінливість перш за все за цими ознаками.

Посилання

1. Bhat R. P., Devi K. M., Jayalaxmi H., Sophia I., Prajna P. S. Effect of plant growth regulators on establishment and growth of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) var. Chandler in vitro. Agricultural Science Research Journal. 2012. Vol. 2, № 12. Р. 623–632.
2. Chhaya B., Jogawat A., Gnanasekaran P., Kumari P., Lakra N. Narayan O. P. An overview of recent advancement in phytohormones-mediated stress management and drought tolerance in crop plants. Plant Gene. 2021. Vol. 25. 10.1016/j.plgene.2020.100264.
3. Darnell R. L. Strawberry growth and development. The Strawberry: A Book for Growers, Others. Gainesville, FL: Dr. Norman F. Childers Publications, Vienna, 2003, Р. 611.
4. Desmet E. M., Verbraeken L., Baets W. Optimisation of nitrogen fertilisation prior to and during flowering process on performance of short day strawberry'Elsanta'. Acta Horticulturae. 2009. Vol. 842. Р. 675–678.
5. Khalil N. H., Hammoodi J. K. Effect of nitrogen, potassium and calcium in strawberry fruit quality. International Journal of Agricultural and Statistical Sciences. 2021. Vol. 16. Р. 1967–1972.
6. Khatoon F., Kundu M., Mir H., Nahakpam S. Efficacy of foliar feeding of brassinosteroid to improve growth, yield and fruit quality of strawberry (fragaria × ananassa duch.) grown under subtropical plain. Communications in Soil Science and Plant Analysis. 2021. Vol. 16. Р. 1967–1972.
7. Lalk G. T., Bi G., Zhang Q., Harkess R. L., Li T. Hightunnel production of strawberries using black and red plastic mulches. Horticulture. 2020. Vol. 6, № 4. Р. 1–16.
8. Neri D., Baruzzi G., Massetani F., Faedi W. Strawberry production in forced and protected culture in Europe as a response to climate change. Canadian journal of plant science. 2012. Vol. 92, № 6. Р. 1021–1036.
9. Savini G., Neri D., Zucconi F., Sugiyama N. Strawberry growth and flowering: an architectural model. International Journal of Fruit Science. 2005. Vol. 5, № 1. Р. 29–50.
Опубліковано
2024-07-16
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО