Врожайність сучасних сортів пшениці м’якої озимої в умовах Кіровоградської області

Ключові слова: Перепілка, Мудрість одеська, Щедрість одеська, Подолянка, врожай, погодні умови

Анотація

Пшениця м’яка озима є найважливішою культурою в світі, однак зерно якої призначене для споживання людиною та на корм тваринам. Глобальні зміни клімату призводять до зростання інтенсивності та частоти екстремальних погодних явищ, тоді як ця культура є чутливою до них. Отже, постає актуальність використання сортів пшениці м’якої озимої з високим адаптивним потенціалом, важливою складовою якого є зимостійкість. Метою дослідження було визначити врожайність сучасних сортів пшениці м’якої озимої за певних ґрунтово-кліматичних умов Кіровоградської області. Методи. Польові досліди проведено у 2021–2023 рр. в умовах північного Степу України з використанням загальноприйнятої агротехніки для сівби пшениці м’якої озимої сучасних сортів (Перепілка, Мудрість одеська, Щедрість одеська) та стандартного сорту Подолянка. У період проведення дослідів метеорологічні умови виявилися неодноманітними, однак загалом сприятливими для культивування пшениці м’якої озимої. Результати. Встановлено, що врожайність пшениці м’якої озимої змінювалась протягом періоду дослідів залежно від сортів і погодних умов. Найбільшу середню врожайність отримано у сорту Мудрість одеська (97,9 ц/га), що на 46,0 % більше за сорт Подолянка (67,0 ц/га), на 8,3 % – за сорт Щедрість одеська (90,4 ц/га) та на 11,9 % – за сорт Перепілка (87,5 ц/га). Врожайність пшениці м’якої озимої дослідних сортів у 2021 р. знаходилась у межах 71,3–102,4 ц/га, у 2022 р. – 61,1–93,5 ц/га, тоді як у 2023 р. – 68,7–97,8 ц/га. Найменший вплив погодних умов на врожайність було зафіксовано у сорту Щедрість одеська (3,1–6,3 %), а найбільший – у сорту Подолянка (12,6–14,3 %). Висновки. За роки досліджень найбільш врожайним виявився сорт Мудрість одеська – 93,5–102,4 ц/га. Врожайність сорту Перепілка (86,2–93,8 ц/га) була в середньому на 7,7 % нижче за сорт Мудрість одеська та більше за стандарт на 34,9 %. Сорт Щедрість одеська забезпечив отримання врожаю в 84,7–90,4 ц/га, що в середньому на 10,6 % менше за сорт Мудрість одеська та на 30,5 % більше за сорт Подолянка.

Посилання

1. Tscharntke T., Clough Y., Wanger T.C., Jackson L., Motzke I., Perfecto I., Vandermeer J., Whitbread A. Global food security, biodiversity conservation and the future of agricultural intensification. Biological Conservation. 2012. Vol. 151. P. 53–59. DOI: j.biocon.2012.01.068
2. Ray D.K., Mueller N.D., West P.C., Foley J.A. Yield trends are insufficient to double global crop production by 2050. PLoS ONE. 2013. Vol. 8, e66428. DOI: 10.1371/journal.pone.0066428
3. Бараболя О.В., Татарко Ю.В., Антоновський О.В. Вплив сортових особливостей зерна пшениці озимої на якість хлібопекарських властивостей. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 4. С. 21–27. DOI: 10.31210/visnyk2020.04.02
4. Gawęda D., Haliniarz M. Grain yield and quality of winter wheat depending on previous crop and tillage system. Agriculture. 2021. Vol. 11 (2), 133. DOI: 10.3390/agriculture11020133
5. Писаренко В.М., Писаренко П.В., Писаренко В.В., Горб О.О., Чайка Т.О. Посухи в контексті змін клімату України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1. С. 139–146. DOI: 10.31210/visnyk2019.01.18
6. Hellemans T., Landschoot S., Dewitte K., Van Bockstaele F., Vermeir P., Eeckhout M., Haesaert G. Impact of crop husbandry practices and environmental conditions on wheat composition and quality: A Review. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2018. Vol. 66. Р. 2491–2509. DOI: 10.1021/acs.jafc.7b05450
7. Arora N.K. Impact of climate change on agriculture production and its sustainable solutions. Lucknow: Springer, 2019. DOI: 10.1007/s42398-019-00078-w 8. Balabukh V.O., Odnoletok L.P., Krivoshein O.O. Influence of climate change on productivity of winter wheat in Ukraine during the vegetation cycle. Geographical Aspects of Hydroecological Research. 2017. Vol. 3 (46). P. 72–85.
9. Korkhova M., Mykolaichuk V. Influence of weather conditions on the duration of interphysical periods and yield of durum winter wheat. Scientific Horizons. 2022. Vol. 25, No. 2. P. 36–46. DOI: 10.48077/scihor.25(2).2022.36-46
10. Kaya Y., Akcura M. Effects of genotype and environment on grain yield and quality traits in bread wheat (T. aestivum L.). Food Science and Technology. 2014. Vol. 34. Р. 386–393. DOI: 10.1590/fst.2014.0041
11. Pirych A.V., Yurchenko T.V., Hudzenko V.M., Demydov O.A., Kovalyshyna H.M., Humeniuk O.V., Kyrylenko V.V. Features of modern winter wheat varieties in terms of winter hardiness components under conditions of Ukrainian Forest-Steppe. Regullatory Mechanisms in Biosystems. 2021. Vol. 12 (1). P. 153–159. DOI: 10.15421/022123
12. Жемела Г.П., Бараболя О.В., Татарко Ю.В., Антоновський О.В. Вплив сортових особливостей на якість зерна пшениці озимої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 3. Р. 32–39. DOI: 10.31210/visnyk2020.03.03
13. Ткаченко К.В., Варченко О.М. Аналіз структури виробництва зернових культур у сільськогосподарських підприємствах України. Економіка та управління АПК. 2014. № 2. С. 134–140.
14. Солодушко М.М. Урожайність та адаптивний потенціал сучасних сортів пшениці м’якої озимої в умовах Північного Степу. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2014. № 3 (24). С. 61–66.
15. Лифенко С.П., Ериняк М.І., Нарган Т.П., Наконечний М.Ю. Нові сорти озимої м’якої пшениці інтенсивного типу для степової та лісостепової зон, особливості їх агротехніки та насінництва. Посібник українського хлібороба. Київ, 2010. С. 243–245.
16. Орлюк А.П., Гончарова К.В. Адаптивний і продуктивний потенціал пшениці : монографія. Херсон: Айлант, 2002. 276 с.
17. Уліч Л.І., Лісікова В.М. Сорти пшениці озимої для інтенсивних технологій. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2006. № 3. С. 103–108. DOI: 10.21498/2518-1017.3.2006.67724
18. Korkhova M., Smirnova I., Panfilova A., Bilichenko O. Productivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological products. Scientific Horizons. 2023. Vol. 26 (5). C. 65–75.
19. Заєць С.О., Музика В.Є., Нижеголенко В.М., Рудік О.Л. Оцінка адаптивної здатності та стабільності сортів пшениці озимої м’якої за різних умов вологозабезпеченості півдня України. Зрошуване землеробство. 2021. Вип. 76. С. 17–21. DOI: 10.328 48/0135-2369.2021.76.3
20. Montesinos-López O.A., Baenziger P.S., Eskridge K.M., Little R.S., Martínez-Crúz E., Franco-Perez E. Analysis of genotype-by-environment interaction in winter wheat growth in organic production system. Emirates Journal of Nutrition and Agriculture. 2018. Vol. 30 (3). C. 212–223. DOI: 10.9755/ejfa.2018.v30.i3.1643
21. Korkhova M., Smirnova I., Drobitko A. Influence of irrigation and weather conditions on the duration of interphase periods of winter wheat varieties. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2022. Vol. 26 (3). C. 55–65.
22. Babenko L.M., Hospodarenko H.M., Rozhkov R.V., Pariy Y.F., Pariy M.F., Babenko A.V., Kosakivska I.V. Triticum spelta Origin, biological characteristics and perspectives for use in breeding and agriculture. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2018. Vol. 9 (2). C. 250–257. DOI: 10.15421/021837
23. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні (станом на 21.11.2023 р.). URL: https://minagro.gov.ua/storage/app/uploads/ public/655/c86/4ba/655c864ba6806355230507.xlsx.
24. Присяжнюк Л.М., Хоменко Т.М., Ляшенко С.О., Мельник С.І. Показники продуктивності нових сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) залежно від факторів вирощування. Plant Varieties Studying and protection. 2022. Vol. 18, No 4. С. 273–282. DOI: 10.21498/2518-1017.18.4.2022.273989
25. Вовкодав В.В., Гончар О.М., Захарчук О.В., Климович М.Ю. Значення сорту у підвищенні ефективності зернового господарства. Збірник наукових праць Інституту землеробства УААН. Київ: ЕКМО, 2004. С. 154–157.
26. Трибель С.О. Стійкі сорти : проблеми і перспективи. Карантин і захист рослин. 2005. № 5. С. 3–5.
27. Агрохімічна карта ґрунтів України. URL: https://superagronom.com/karty/agrohimichna-karta-ukrainy.
28. Дідора В.Г., Смаглій О.Ф., Ермантраут Е.Р. Методика наукових досліджень в агрономії : навч. посіб. Київ: ЦУЛ, 2013. 264.
29. Довідник з вирощування озимої пшениці / В.Г. Влох та ін. Львів: Українські технології, 1998. 149 с.
30. Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф., Іващук П.В. Зерновиробництво. Львів: Українські технології, 2008. 624 с.
31. Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур ; 4-те вид., випр. і доп. Львів: Українські технології, 2014. 1040 с.
32. Гідротермічний коефіцієнт зволоження. URL: https://superagronom.com/slovnik-agronoma/gidrotermichniy-koeficiyent-zvolozhennya-id20236.
33. Власенко В.А., Осьмачко О.М. Характеристика врожайності комерційних сортів пшениці м’якої озимої різного еколого-генетичного походження в умовах північно-східного Лісостепу України. Вісник ЖНАЕУ. Сер. Рослинництво, плодоовочівництво та кормовиробництво. 2016. № 1 (53). С. 158–167.
34. Україна: метеорологічні умови третьої декади березня 2021 року. URL: https://www.apk-inform.com/uk/meteocond/1518872.
Опубліковано
2024-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО