ДИНАМІКА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ҐРУНТУ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМІВ ЗРОШЕННЯ ТА ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ПІД ЧАС ВИРОЩУВАННЯ КУКУРУДЗИ В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

  • П.В. ПИСАРЕНКО Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • В.Г. ПІЛЯРСЬКИЙ Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: кукурудза, режим зрошення, обробіток ґрунту, щільність складення, пористість, водопроникність.

Анотація

У статті відображено результати досліджень із вивчення динаміки фізико-механічних показників ґрунту залежно від режимів зрошення та основного обробітку ґрунту під час вирощування зернової кукурудзи в умовах півдня України. Завданням досліджень було дослідити динаміку фізико-механічних показників ґрунту залежно від режимів зрошення та основного обробітку ґрунту під час вирощування кукурудзи на зерно в умовах півдня України. Польові досліди, лабораторні та аналітичні дослідження проводилися впродовж 2012–2015 рр. згідно з методикою польових досліджень в Інституті зрошуваного землеробства НААН України. Оптимальна щільність складення темно-каштанового ґрунту для кукурудзи становить 1,10–1,30 г/см3. Перевищення опти-мальної щільності погіршує використання рослинами вологи з ґрунту. Пористість істотно впливає на розвиток рослин, оскільки від цього показника залежить повітря-ний і водний режими ґрунту. За надмірного ущільнення в ґрунті зменшується біологічна активність, фільтрація ґрунту. Дані наших досліджень свідчать, що в період сходів показники пористості шару ґрунту 0–40 см були майже однаковими. Різниця між варіантами досліду не перевищувала 1,5 %. Водопроникність ґрунту різнилася за різними варіантами основного обробітку. Зокрема, виявлено, що найбільша водопроникність у досліді на початок вегетації спостерігалась за варіанта оранки на 28–30 см на рівні 3,4 мм/хв. Заміна оранки на 28–30 см безполицевим обробітком на 20–22 см призвела до зменшення пористості до 3,1 мм/хв або на 0,3 мм/хв. За результатами досліджень встановлено, що оранка на 28–30 см позитивно впливає на показники щільності, пористості та водопроникності ґрунту. На всіх варіан-тах використання глибокої полицевої оранки спостері-галися найбільш оптимальні фізико-механічні власти-вості ґрунту, що, зі свого боку, позитивно впливало на процеси росту та розвитку рослин кукурудзи. Найбільш ущільнений ґрунт виявився під час застосування поверхневого обробітку ґрунту або дискового обробітку на глибину 12–14 см, що, зі свого боку, призводило до зниження показників пористості та водопроникності. Найоптимальніші показники щільності, пористості та водопроникності спостерігались під час застосування ґрунтозахисного режиму зрошення. 

Посилання

1. Лавриненко Ю.О., Коковіхін С.В., Найдьонов В.Г.,Михаленко І.В. Наукові основи насінництва кукурудзи на зрошуваних землях півдня України : монографія. Херсон : Айлант, 2007. 256 с.
2. Ромащенко М.І., Балюк С.А. Зрошення земель в Україні: стан та шляхи поліпшення. Київ : Світ, 2000. 114 с.
3. Маслак О.І. Зернові перспективи України. Пропозиція. 2009. № 2. С. 34–37.
4. Писаренко В.А., Коковіхін С.В., Писаренко П.В. Рекомендації з режимів зрошення сільськогосподар-ських культур в Херсонській області. Херсон : Айлант, 2005. 20 с.
5. Дзюбецький Б.В., Черчель В.Ю., Антонюк С.П. Селекція кукурудзи. Генетика і селекція в Україні на межі тисячоліть. Київ : Логос, 2001. Т. 2. С. 571–589.
6. Циков В.С. Технология, гибриды, семена. Днепропетровск : Институт кукурузы, 1995. 68 с.
7. Ушкаренко В.О., Нікішенко В.Л., Голобо-родько С.П., Коковіхін С.В. Дисперсійний і кореляцій-ний аналіз у землеробстві та рослинництві : навч. посіб. Херсон : Айлант, 2008. 272 с.
Опубліковано
2020-08-05
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО