Дослідження продуктивності сортового складу пшениці озимої в умовах Південного Степу України

  • О.Г. Берднікова Херсонський державний аграрно-економічний університет
  • Е.М. Кучерак Херсонський державний аграрно-економічний університет
Ключові слова: озима пшениця, сорт, якість зерна, стійкість до хвороб, висота рослин, зимостійкість, уро- жайність, міжфазний період, вегетація, густота посіву, морфобіотип рослин

Анотація

Упровадження нових сортів озимої пшениці у вироб-ництво – шлях до збільшення рентабельності її вирощу-вання Озима пшениця – основна продовольча культурав нашій державі. Саме її врожайність і рентабельність вирощування значною мірою визначають ступінь добро-буту сільськогосподарських товаровиробників. На преве-ликий жаль, середня врожайність цієї культури в Українів 2,5 рази нижча, ніж у країнах Західної Європи. Такийстан речей зумовлений багатьма чинниками, одним з якихє використання для посівів насіння невисоких репродукційта застарілих сортів, що не відповідають сучасним вимо-гам високоінтенсивного землеробства. Маневруванняу сортовій структурі посівів дає позитивні результати.Сортовий склад посівів на кожний наступний рік форму-ється виходячи із зареєстрованих та перспективних сор-тів і гібридів, але в кожному окремому господарстві можевикористовуватися лише частина з них. Одним з основнихнапрямів селекції високоврожайних сортів пшениці є змен-шення висоти стебла. Це зумовлено не лише потребоюпідвищення стійкості рослин проти вилягання, а й тенден-цією збільшення врожаїв зерна за рахунок урожаїв соломи.Досить високі врожаї нових інтенсивних сортів пшениціможна мати за загущеного стеблостою, збільшення кіль-кості зерен у колоску, а також за підвищення вмісту білкав зерні. Різноманітністю кліматичних умов в Україні пояс-нюється те, що в західних областях із м'якими зимамиі більшою кількістю опадів високі врожаї дають пізньостиглісорти західноєвропейського екологічного типу.Мета. Основною метою досліджень було визна-чення продуктивності сортів пшениці озимої як в умовахзрошення, так і без зрошення.Методи. Використовувалися загальноприйнятіметоди досліджень – польовий і лабораторний, а саме:– візуальний і вимірювально-ваговий – для спосте-реження за фазами розвитку та визначення біометрич-них показників рослин, їх продуктивності;– біохімічний – для визначення якісних показників;– гіпотез, аналізу, синтезу, абстрагування – під часформулювання мети та завдань досліджень, узагаль-нення одержаних результатів і обґрунтування висновків;– математично-статистичний – для оцінки досто-вірності отриманих результатів досліджень;Висновки. У статті розкрито теоретичне узагаль-нення та нове вирішення завдання підвищення про-дуктивності озимої пшениці на основі добору найкра-щих взаємодоповнюючих сортів в умовах конкретногорегіону.

Посилання

1. Базалій В. Принципи адаптивної селекції озимої пшениці в зоні південного Степу. Херсон : Айлант, 2004. 244 с.
2. Бондаренко В., Артюр О., Хмара В. Морозостійкість, зимостійкість і врожай озимої пшениці в залежності від умов зволоження і живлення рослин. Вісник сільськогосподарської науки. 1975. № 10. С. 22–26.
3. Литвиненко М. Теоретичні основи та методи селекції озимої м’якої пшениці на підвищення адаптивного потенціалу для умов Степу України : автореф. дис. … д-ра с.-г. наук : 06.01.05. Київ, 2001. 46 с.
4. Орлюк А., Усик Л. Мінливість сортів озимої м'якої пшениці за морфометричними ознаками. Таврійський науковий вісник. 2004. № 34. С. 194–201.
Опубліковано
2021-01-11
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО